Sageata Verde si Drumul vinului

Green Arrow 1973

„Sageata Verde” la 1973 in statia Ghioroc.
Foto: Hans Oerlemans
Sursa: tramclub.org

Cand vorbim de Arad, una dintre principalele atractii turistice la care ar trebui sa ne gandim este prima linie electrificata de cale ferata din Romania si estul Europei si anume „Sageata Verde”. Tramvaiul a circulat pe aceasta linie timp de aproape un secol. Din nefericire, nu foarte multi oameni apreciaza aceasta componenta a istoriei aradene in mare parte datorita promovarii deficitare. Prin urmare, scopul articolului de fata este cresterea gradului de constientizare a importantei acesteia. Speram ca in viitor proiectele legate de „Sageata Verde” sa obtina sprijinul autoritatilor locale precum si a institutiilor europene, in finantarea restaurarii vechilor trenuri si a promovarii acestui obiectiv turistic  la nivel national si european.

Informarea publicului cu privire la „Sageata Verde”este benefica nu numai pentru cei care vad istoria feroviara drept un hobby dar si pentru turistii de pe tot continentul care, pe langa restul atractiilor pe care le ofera Aradul (de exemplu Cetatea, Strandul „Neptun” sau Parcul Natural Lunca Muresului), toata lumea ar gasi de fiecare data ceva nou in timpul unei calatorii de o ora cu vechiul tramvai. Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, „Sageata Verde” a devenit parte a patrimoniului continental, alaturi de alte „ramasite” care ne aduc aminte de viata de la inceputul secolului XX, inaintea izbucnirii razboaielor mondiale si a restructurarii teritoriilor.

Calea ferata electrificata ce uneste Aradul de Ghioroc precum si depoul unde se afla tramvaiele apartin Companiei de Transport Public Arad aflata sub tutela Consiliului Local. Ministerul Culturii joaca de asemenea un rol important în promovarea acestei atractii turistice, prin intermediul evenimentelor pe care le organizeaza ca de exemplu „Zilele Aradului”, ce se organizeaza anual, si unde se promoveaza principalele atractii ale orasului. Multe organizatii non-guvernamentale precum Transira, si-au oferit sprijinul in colaborarea cu institutiile publice locale, furnizand in acelasi timp informatii folositoare pe marginea acestui subiect. Un parteneriat cu o asemenea organizatie ar fi putut face posibila promovarea beneficiilor transportului public civilizat si ecologic dar si elaborarea de proiecte pentru restaurarea vechilor tramvaie, autobuze sau alte mijloace de transport.

Oraselele si satele din judetul Arad au propria lor istorie, cultura si industrie fara a fi dependente de asezarile mai dezvoltate din vecinatatea lor. Inaugurarea primei cai ferate electrificate din Europa care circula pe „Drumul Vinului” este cel mai graitor exemplu al acestui adevar. Viile din Pancota, Minis sau Ghioroc sunt renumite in intreaga tara, producand de-a lungul secolelor vinuri premiate pentru calitatea lor. O calatorie cu „Sageata Verde” de-a lungul acestui „Drum al Vinului” ar trebui sa constituie o experienta unica pentru turistul european, zonele deluroase si viile din imprejurimi oferind un peisaj spectaculos. Un asemenea traseu turistic poate oferi si informatii folositoare pentru cetateni cu privire la propriul oras , infatisandu-le o parte pe care multi dintre ei nu au vazut-o deoarece trenurile au fost inlocuite de tramvaie în 1990 iar liniile catre Pancota si Radna au fost inchise.

Whiteprint of “Green Arrow

Planul automotorului „Sagetii Verzi”
Sursa: Dinulescu, Constantin (coord.), „Istoria Energeticii si Electrotehnicii în Romania” – Vol. 1 „Electrificarea Romaniei de la primele inceputuri pina in anul 1950”, Ed. Tehnica (1981).

„Sageata Verde” a reprezentat legatura dintre Arad si localitatile dimprejur: Ghioroc, Radna si Pancota pret de aproape un secol si i se cuvine recunosterea rolului pe care l-a jucat in stimularea vietii sociale locale. Fiind o inovatie tehnologica a acelor vremuri, planurile pentru trenurile „Sageata Verde” au fost realizate in Ungaria si construite in Arad la fabrica locala „Johann Weitzer”. Prin facilitarea transportului, produsele locale erau cu usurinta livrate inspre pietele orasului, sustinand dezvoltarea economica si incurajand comertul. „Sageata Verde” i-a ajutat si pe satenii care lucrau sau invatau la oras prin intermediul celor 21 de rute zilnice ale trenului.

In concluzie, „Sageata Verde” este o atractie turistica importanta dar insuficient exploatata a orasului insa un proiect de restaurare ar prezenta interes pentru localnici si turisti. Eforturile restaurarii acestei obiectiv important al istoriei feroviare ar putea fi rasplatit prin desemnarea orasului drept un reper pentru turistii si fanii transportului feroviar din întreaga Europa. Avand un trecut glorios, trenului „Sageata Verde” trebuie sa i se recunoasca rolul in dezvoltarea societatii si industriei aradene, meritand un viitor mult mai bun decat situatia din prezent.

Autor – Marta Felfoldi

Traducere din limba engleza – Albert Reich

Informatii suplimentare:

The restored tramcar in 2009, one of the last years when people could travel to Ghioroc with it at "Arad's Days" Photo: Marta Felf?ldi

Tramvaiul restaurat in 2009, unul din ultimii ani cand oamenii puteau calatori cu el la Ghioroc in timpul „Zilelor Aradului”.
Foto: Marta Felfodi

Original interior design of the restored “Green Arrow” Photo: Silviu Sintea Source: tramclub.org

Aspect interior din vagonul restaurat al „Sagetii Verzi”.
Foto: Silviu Sintea
Sursa: tramclub.org

Energy - recovery system in Ghioroc Depot/Tram Museum Photo: Marta Felfoldi

Sistemul de recuperare energetica din Depoul Ghioroc / Muzeul Tramvaielor.
Foto: Marta Felfoldi

Interior of a 1st class wagon, modernized during Communist times. As the photo was taken in Ghioroc depot in 2009, this tram probably doesn't exist now. Photo: Marta Felfoldi

Interiorul unui vagon de clasa I, modernizat in vremea comunismului. Poza a fost facuta in Depoul Ghioroc in 2009. Acest Tramvai probabil ca nu mai exista acum.
Foto: Marta Felfoldi

Plate stating that the tramcar was built in 1912 in Budapest by "Ganz es Tarsa, Danubius" Photo: Marta Felfoldi

Placa indicand data constructiei tramvaiului (1912) in Budapesta de „Ganz es Tarsa, Danubius”.
Foto: Marta Felfoldi

Marta Felfoldi

About Marta Felfoldi

Absolventă a Colegiului Național „Moise Nicoară” cel mai faimos liceu al Aradului, a fost olimpica nationala la limba si literatura romana chiar daca e de nationalitate maghiara, a absolvit doua facultati, management si romana-engleza. In prezent lucreaza in invatamant si in timpul liber scrie articole mai mult sau mai putin sarcastice sau cu mai mult sau mai putin umor despre Arad.