Obiective turistice din cartierele Aradului (ep. 2)

Fondatorul paginii de Facebook „Aradul de Altadata” prezinta o serie de articole despre anumite obiective turistice situate in afara zonei centrale care merita putina atentie si poate chiar si o vizita la fata locului. De obicei atentia turistilor se indreapta spre centrul orasului, dar cine este interesat poate descoperi obiective inedite si in cartierele de la periferie.

 

Biserica Ortodoxa din cartierul Bujac

Foto: Mario Csipai

Foto: Mario Csipai

Bujacul a fost cel de-al VIII-lea cartier infiintat al Aradului, acesta dezvoltandu-se in perioada interbelica. Parohia Ortodoxa a fost infiintata in anul 1933. La inceput, credinciosii au amenajat o capela intr-o sala de curs a scolii primare din cartier. Parintele Ilarion V. Felea, cel care a initiat si dus la bun sfarsit infintarea si organizarea noii parohii, asigura serviciile religioase si nevoile spirituale ale credinciosilor din Bujac pana la data de 18 martie 1934, cand este instalat in parohie parintele Traian Tataru, primul preot titular al parohiei Arad-Bujac. Lucrarile actualei biserici incep la data de 28 ianuarie 1972 in prezenta arhitectilor Episcopiei Aradului, F. Tritthaler si Gh. Bratiloveanu, a preotului Ioan Popa, Consilier Economic la Centrul eparhial, fiu al parohiei Arad-Bujac, a preotului Traian Tataru si a constructorului Aurel Popescu.

Urmele cetatii din Padurea Ceala

Sursa: panoramio.com / Ivan Kolovoz

Sursa: panoramio.com / Ivan Kolovoz

Cetatea din din Padurea Ceala a fost atestata documentar in anul 1486, pe vremea cand se afla in posesia familiei Guthi-Orszagh. In monografia cartierului Parneava din anul 1928, Moise Colarov prezinta cateva date referitoare la cetatea Ceala, aratand ca nobilul Sebastian Orszagh (comite suprem al Zarandului), avea in interiorul cetatii un palat, iar Petru Petrovici a fost în anul 1530 primul proprietar al cetatii. In anul 1514, ostlile taranesti conduse de Gheorghe Doja, inainte de cucerirea cetatii Aradului, venind dinspre Nadlac, pe valea Muresului, au cucerit mai intai Cetatea Ceala, unde printre altele au distrus o serie de acte si documente. Multi dintre locuitorii din Ceala si-au asezat gospodaria pe teritoriul cartierului Parneava

Biserica Romano-Catolica din cartierul Sannicolau Mic

Sursa: panoramio.com / Ivan Kolovoz

Sursa: panoramio.com / Ivan Kolovoz

In jurul anului 1900, din punct de vedere confesional, populatia Sannicolaului Mic era formata din aproximativ 1250 de catolici si 1000 de ortodocsi. Desi catolicii erau in numar mai mare, comunitatea nu avea o biserica incapatoare deoarece constructia unei biserici era hotarata doar de oamenii bogati care locuiau in Aradul Nou. Acestia aveau o biserica mare in localitate si de aceea nu erau interesati de construirea unei biserici mai incapatoare si in Sannicolau Mic. Dupa Primul Razboi Mondial, odata cu Reforma Agrara, cei bogati si-au pierdut averile. Acum locuitorii comunei trebuiau sa se ingrijeasca de preot, scoala, de invatator. Piatra de temelie a noii biserici s-a pus in data de 7 martie 1937. Arhitectii au fost Ion Moldovan si Johann Maszini din Arad, iar conducatorul lucrarii a fost Josef Seitz. Constructia a fost terminata un an mai tarziu. Hramul bisericii a fost inchinat Sfantului Iosif.

Autor – Aradul de Altadata

Aradul de Altadata

About Aradul de Altadata

Una dintre cele mai de succes pagini de Facebook despre Arad ce a strans pana acum peste 15.000 de aprecieri, este o pagina ce nu apartine nici municipalitatii, nici vreunei organizatii sau vreunui grup media. Este o simpla pagina fondata si administrata de o singura persoana. „Aradul de Altadata” a luat nastere in 2011, iar de atunci a tot crescut luand proportii considerabile, formand o adevarata comunitate in jurul ei si aducand plus valoare pentru cei pasionati de istoria orasului si nu numai. In ciuda acestor succese autorul paginii doreste sa ramana anonim si sa impartaseasca mai departe din aceasta postura fotografii, informatii, legende si curiozitati despre orasul de pe Mures.

Lasă un răspuns