Obiective turistice din cartierele Aradului (ep. 1)

Fondatorul paginii de Facebook „Aradul de Altadata” prezinta o serie de articole despre anumite obiective turistice situate in afara zonei centrale care merita putina atentie si poate chiar si o vizita la fata locului. De obicei atentia turistilor se indreapta spre centrul orasului, dar cine este interesat poate descoperi obiective inedite si in cartierele de la periferie.

Biserica Romano-Catolica din cartierul Gai

Biserica Romano-Catolica din Gai Sursa: panoramio.com

Sursa: panoramio.com

Fiind o asezare multietnica si multiconfesionala, Gaiul s-a dezvoltat de-a lungul timpului in raport cu necesitatile comunitatilor. Biserica Romano-Catolica a fost construita in perioada 1856-1858, fiind sfintita de catre episcopul catolic de Cenad. Acoperisul turnului are inscriptionat anul constructiei – 1858. Cele trei clopote din turnul bisericii au fost turnate la inceputul secolului trecut in atelierele Honig Frigyes, situate pe actuala strada Gheorghe Baritiu intr-o cladire demolata in anii ’90. Orga este tot de provenienta aradeana, fiind realizata in atelierele Anton Dangl din zona Padurice. Lacasul de cult poarta hramul „Sfanta Ghizela” (sotia regelui Stefan cel Sfant al Ungariei. Spatiul din jurul bisericii a primit numele printesei bavareze, iar un bust de piatra al acesteia, realizat de sculptorul Rudolf Kocsis, se afla asezat in fata lacasului.

Monumentul funerar al husarului Skultety Laszlo

monumentul-funerar-al-husarului-skultety-laszlo

Sursa: felvidek.ma

Putini stiu ca in cimitirul din cartierul Aradul Nou se afla monumentul funerar al celui mai batran husar din lume, Skultety Laszlo (1738-1831), care a servit nu mai putin de 81 de ani ca soldat. Piatra de mormant initiala a fost inlocuita la inceputul secolului al XIX-lea cu un monument de marmura neagra, avand o placa circulara de bronz cu imaginea husarului calare. Mormantul apare si pe o carte postala cu fosta localitate Aradul Nou de la inceputul secolului XX. In anul 2013, osemintele au fost expatriate in Slovacia, unde au fost reinhumate în localitatea natala a husarului, fapt care a generat critici cu privire la pastrarea patrimoniului istoric.

Biserica Ortodoxa „Pogorarea Duhului Sfant” (Sega I)

biserica-ortodoxa-sega-i

Sursa: panoramio.com

Datorita extinderii orasului in perioada interbelica si implicit a sporului populatiei, s-a pus problema construirii unui lacas de cult pentru comunitatea ortodoxa din cartierul aradean Sega, aflata sub pastorirea preotului Ilarion Felea (1903-1961). Piatra de temelie a lacasului de cult a fost pusa in data de 13 iunie 1930, fiind realizat dupa planurile arhitectului Stefan Toth din Arad. Lucrarile au fost terminate in vara anului 1933, iar sfintirea bisericii a avut loc in 17 septembrie 1933, fiind savarsita de episcopul Grigorie Comsa. Doua dintre clopotele lacasului de cult au fost realizate in atelierul lui Anton Novotny din Timisoara. Biserica Ortodoxa din Sega se aseamana din punct de vedere arhitectural cu bisericile ortodoxe din Vinga, Buteni si Timisoara-Fabric.

Cimitirul evreiesc vechi din cartierul Gradiste

Cimitirul evreiesc

Sursa: adevarul.ro / Calin Andra

Cel mai mare cimitir dintre cele trei ale comunitatii evreiesti din Arad se afla situat in cartierul Gradiste, candva, marginea orasului Arad. Cimitirul apare pentru prima data pe hartile Aradului de la jumatatea secolului al XIX-lea. Aici se afla o multime de monumente funerare, adevarate opere de arta, printre care se numara cele ale familiei Neumann, diverse alte personalitati aradene sau ale unor rabini, cel mai cunoscut fiind cavoul in stil neogotic al rabinului reformator Aron Chorin, in care s-a aflat pana in anul 2002 bustul de marmura al acestuia, realizat de catre sculptorul Jacob Guttman la Roma. In municipiul Arad mai exista inca doua cimitire evreiesti, unul fiind pe Calea Zimandului, in vecinatatea cimitirului cartierului, iar celalalt la UTA, in vecinatatea Cimitirului Eternitatea.

Autor – Aradul de Altadata

Aradul de Altadata

About Aradul de Altadata

Una dintre cele mai de succes pagini de Facebook despre Arad ce a strans pana acum peste 15.000 de aprecieri, este o pagina ce nu apartine nici municipalitatii, nici vreunei organizatii sau vreunui grup media. Este o simpla pagina fondata si administrata de o singura persoana. „Aradul de Altadata” a luat nastere in 2011, iar de atunci a tot crescut luand proportii considerabile, formand o adevarata comunitate in jurul ei si aducand plus valoare pentru cei pasionati de istoria orasului si nu numai. In ciuda acestor succese autorul paginii doreste sa ramana anonim si sa impartaseasca mai departe din aceasta postura fotografii, informatii, legende si curiozitati despre orasul de pe Mures.