august 26, 2016

Despre Arad

Oraşul nostru împlineşte în anul 2028, o mie de ani, aşa că vom intra şi noi în rândul oraşelor milenare. Până pe la mijlocul secolului al XVI-lea, nimic interesant nu se petrece pe aici, sau cel puţin nimic interesant nu este păstrat în arhive. La mijlocul secolului al XVI-lea, după o perioadă de administraţie maghiară, Aradul e ocupat de turci, aceştia construind o cetate în oraş, pe care habsburgii au dărâmat-o după ce au cucerit teritoriul în anul 1687. Chiar dacă pe aceea au distrus-o habsburgii, avem şi astăzi o cetate. Din păcate nu o putem vizita încă, pentru că este folosită ca unitate militară. Pe cea de astăzi au construit-o habsburgii, la iniţiativa împărătesei Maria Tereza, la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Tot Maria Tereza a şi colonizat aceste teritorii cu populaţie nemţească, cu şvabi. Şi pentru că tot am adus aminte de populaţia germană, merită amintit faptul că prima şcoală din municipiu, înfiinţată la începutul secolului al XVIII-lea, a fost una cu predare în limba germană.

Şi meseriile au o istorie veche în Arad, prima breaslă înfiinţată fiind cea a cojocarilor, fondată în al doilea an al secolului al XVIII-lea. Mai târziu au apărut multe alte bresle. Acestea aveau sediul în Casa cu Lăcat, o clădire veche de două secole, iar unele dintre însemnele lor sunt încă păstrate în Biserica Sârbească. Şi amintind această biserică, tocmai v-am spus care este cea mai veche clădire din oraş.

Tot vechi este şi Teatrul… vechi. Dacă n-ar fi fost vechi, nu i-ar fi spus aşa. A fost construit la începutul secolului al XIX-lea, de către un comerciant evreu şi a fost primul teatru de piatră de pe actualul teritoriu al României. Cei din Oraviţa spun că teatrul lor e mai vechi, dar noi ştim că Hirschl a construit primul teatru din ţară! Am mai fost primii şi la altele: prima şcoală pedagogică din Transilvania, înfiinţată în 1812, primul club de canotaj din Transilvania, înfiinţat în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, primul meci oficial de fotbal din ţară, ce a avut loc în ultimul an al aceluiaşi secol. Am avut şi prima fabrică de maşini din România, care ulterior a devenit prima fabrică de avioane din ţară, am avut prima şi singura fabrică de papuşi din România – Arădeanca, am avut prima fabrică de ceasuri din ţară. Şi să nu uităm că Aradul a avut primul conservator muzical din România, care a fost al şaselea din Europa, iar acest lucru ne face să observăm importanţa culturală pe care oraşul o avea pe harta continentului.

Şi timişorenii spun că au avut primul meci de fotbal din ţară, iar această afirmaţie ar putea să fie una din cauzele care fac Aradul şi Timişoara să fie oraşe rivale. Poate-i ceva în neregulă cu Aradul, dat fiind faptul că e rival cu Oraviţa – din pricina primului teatru, cu Timişoara – din pricina primului meci de fotbal şi al echipelor de fotbal UTA şi POLI şi cu Alba Iulia – care este considerată capitala Marii Uniri, deşi aceasta a fost gândita la Arad.

Într-adevăr, nu foarte mulţi ştiu, dar marii conducători ai unirii Transilvaniei cu România au fost arădeni fie prin origine, fie prin „adopţie” – Vasile Goldiş şi Ştefan Cicio-Pop, de exemplu. Aici au gândit Unirea, aici au negociat-o cu Guvernul Maghiar, aici a anunţat-o Iuliu Maniu, aici şi-a avut sediul Consiliul Naţional Român, în casa lui Cicio Pop. Şi-apoi de-aici au plecat la Alba Iulia… Povestea spune că au mers acolo pentru că în Arad nu exista suficient spaţiu pentru un eveniment de aşa amploare, care a adunat peste o sută de mii de oameni. Ceva mai oficiale sunt alte două motive pentru alegerea cetăţii Bălgradului – faptul ca în 1784, Horia, Cloşca şi Crişan au fost traşi pe roată pe acel platou, iar în ultimul an al secolului al XVI-lea, Mihai Viteazul a intrat în Alba Iulia şi a păstrat-o ca şi capitală pentru o scurtă perioadă.

În fine, chiar dacă suntem „rivali” cu atâtea oraşe, din atâtea motive diferite, vă garantăm că suntem oameni faini şi ospitalieri. Dovadă stau cuvintele scrise de turiştii alături de care am organizat tururi ghidate prin Arad. Dacă vrei să te convingi, anunţă-ne prin intermediul paginii de Booking!

admin

About

Proiectul Arad Free Tours își propune să promoveze Aradul împreună cu istoria și moștenirea culturală a orașului și dorește să ofere turistului în acest sens un număr variat de tururi gratuite și de calitate. Dorește să promoveze turismul local și să devină un punct de referință pe piața locală de servicii turistice ca o mișcare non profit inovatoare. Dorește să adune în jurul ei toate părțile interesate de turismul local, atât la nivel privat cât și la nivel public și să aducă o contribuție semnificativă la relansarea turismului de calitate în România.

Lasă un răspuns