Câteva concluzii după acțiunea „Arad Clean Tours”

Au trecut deja câteva zile  de la prima noastră acțiune de curățenie, Arad Clean Tours. Ne bucurăm că ni s-au alăturat așa de mulți oameni și le mulțumim foarte mult pentru ajutor atât celor care ne-au încurajat, celor care ne-au promovat acțiunea și, nu în ultimul rând celor care au venit împreună cu noi la treabă. Am avut alături, pe lângă colegii de la Asociația Turism Alternativ, în jur de 25 de persoane de vârste diferite împreună cu care, în 3 ore, am dorit să curățăm cea mai circulată porțiune de pe bulevardul Revoluției:  de la Primărie până în Piața Avram Iancu.

Ei, dar să vă povestim câte ceva despre ce am făcut de fapt, cu ce impresii și concluzii am rămas, ce zice lumea despre proiectul nostru și ce vrem să facem mai departe.

Ne-am întâlnit la ora 15:00 pe platoul din fața Primăriei, așa cum am programat. Am așteptat puțin să apară toți cei care ne-au spus că vin, timp în care artistul stradal, Dan Olar, zis și „Ursu” ne-a povestit puțin despre el și planurile sale de viitor care implică și Aradul, orașul său natal. Pentru cine nu știe, Ursu este un artist stradal care a fost amendat de Poliția Locală după ce a cântat la hang drum în centru, la orele de vârf. Nouă ne-a plăcut inițiativa lui și considerăm amenda demnă de vremuri care credem că au apus, așa că l-am chemat alături de noi să ne cunoaștem și să ne încânte. În plus, a venit împreună cu noi și mai departe, la curățenie. 🙂 Mulțumim, Ursu!

Înainte să ne apucăm de treabă, Vladimir Cristea și Vlad Crișan ne-au povestit puțin despre Primărie și palatele din jurul ei. Fiind pomenit numele baronului Neuman, bineînțeles că s-a vorbit și despre UTA.  Eram deja în febra derby-ului de la Timișoara, pe care echipa noastră l-a și câștigat… firește!

Am împărțit apoi măturile, fărașele, mănușile și sacii de diferite culori pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Grupul mare s-a împărțit în mai multe grupuri mici, fiecare având de parcurs o latură a bulevardului, însoțiți de câte un ghid Arad Free Tours.

Ei și apoi… din păcate e musai să vă povestim și ce am întâlnit pe drumul nostru…

Spațiul verde din fața Primăriei era plin de chiștoace de țigări și de alte resturi care au „zburat” din coșurile de gunoi, sau din mâinile neatenților. Din păcate, cu părere de rău, trebuie să vă spunem că am găsit inclusiv un pampers și un tampon în fața Primăriei.

În fața hotelului Continental (Astoria), aleea pavată era plină de buruieni și mizerie de toate felurile. Ne-a trebuit în jur de o oră și jumătate să o curățăm în timp ce sacii plini se înmulțeau.

Partea cealaltă a bulevardului (porțiunea de la McDonald’s la Biserica Catolică) a fost ceva mai ok. Cea mai mare problemă au fost mucurile de țigară aruncate peste tot, chiar și la câțiva centimetri de coșurile de gunoi. Să nu mai vorbim de rondourile cu flori sau sub copaci… În multe locuri au devenit parte integrantă a pavajului, lipindu-se atât de tare de spațiul dintre două dale, că nu am putut să le scoatem nici cu mâna, nici cu mătura.

Am constatat, cu părere de rău, că agenții comerciali care au magazine la parterele clădirilor istorice nu au grijă de „bucata” de stradă ce le revine și îi rugăm cu această ocazie să o facă. Vă promitem că o să ne fie mai bine tuturor să trăim într-un oraș curat.

Spațiul verde din jurul stației de tramvai de la Biserica Catolică e plin de mizerie de toate felurile și dacă ne adâncim puțin în zona verde care e pe mijlocul bulevardului… ei bine, cred că atunci ne dăm seama cel mai bine ce mult mai avem până departe. 🙂

Din fața Teatrului „Ioan Slavici” lipsesc coșurile de gunoi, iar fumătorii care frecventează clădirea nu au unde să arunce chiștoacele. Desigur, nu este o scuză pentru a le arunca pe jos, însă a fost trist să prezentăm Teatrul ca fiind o prestigioasă instituție de cultură, care în loc de covorul roșu își așteaptă actorii cu un covor de chiștoace. Le-am măturat, le-am adunat din fața statuii Sfintei Treimi, le-am pescuit din vazele pentru flori și am putut să trecem mai departe, în Piața Avram Iancu.

În spatele Teatrului sunt mai multe coșuri de gunoi, dar oamenii le cam ocolesc. Totuși, din fericire mai mulți copii așteptau împreună cu părinții lor trenulețul și sperăm că le-am dat un exemplu bun. O altă surpriză plăcută a venit din partea unei tinere, care ne-a cerut o mătură și un făraș „să măture și ea cojile de semințe”.

Am găsit, printre altele, și un porumbel mic. Inițial am vrut să îl băgăm în sac, crezând că e mort, dar văzând că trăiește, l-am lăsat la locul lui în speranța că mama îl va recupera. Din păcate n-am avut o idee mai bună.

Ne-am întors obosiți în fața Primăriei și am pus toți sacii la un loc să ne facem o poză, bucuroși de ce am făcut. 40! 40 de saci de gunoi doar de pe traseul Primărie-Teatru-Piața Avram Iancu… fără spațiul verde dintre cele două sensuri, din păcate… Iar apoi, sigur, deja apăruseră alte obiecte aruncate pe spațiul verde de la Primărie. Ce înseamnă asta lăsăm pe fiecare să deducă. Concluzia noastră este că avem foarte multă treabă și nu ne oprim aici. Ne gândim deja la acțiunea următoare care vrem să fie și mai faină și la care sperăm să ni se alăture și mai multă lume.

Apropos de lume, am selectat câteva mesaje să ținem minte ce a zis lumea despre acțiunea noastră.

Utilizator Amalia, Facebook: „Ne vedem data viitoare! Frumoasă inițiativă dar păcat că e de genul acesta. Dacă toți ar fi mai civilizați nu ar fi nevoie de o astfel de inițiativă.”

Utilizator Cazacu, Aradon: „ O acțiune binevenită și sunt mândră că am participat. Sincer mă aștept ca cetățenii să nu mai arunce mucurile de țigară pe jos. A fost ceva groaznic! Fenomenal de multe. Ține de cei 7 ani de acasă să nu arunci mizeriile pe unde te taie capul și să păstrezi curățenia dacă vezi că alții au muncit pentru a se ajunge la ea. Recomand, de asemenea, ca la astfel de acțiuni să participe și copiii pentru a-i educa în spiritul păstrării curățeniei oriunde te-ai afla.  De asemenea, asistații sociali nu ar strica să participe și ei.Suntem oameni, nu porci pentru care nu contează condițiile în care trăiesc. Și mai contează și imaginea orașului, nu în ultimul rând, Cine ne vizitează orașul sper să rămână cu imaginea unui oraș curat, nu a unei cocini. E un cuvânt dur dar, din păcate, e cam adevărat.”

Marius Ignişca, Facebook: „E bine să inspiri prin puterea exemplului. Sperăm că putem transmite mai departe mesajul de a menține orașul cât mai curat după puterile fiecăruia.”

Adela Cristea, Facebook: „Se întâmplă totuși și lucruri bune în Arad. Dacă administrația orașului nu e în stare, ghizii voluntari ai Aradului au organizat un tur al curățeniei și duminică, împreună cu un grup de arădeni faini, au adunat timp de câteva ore gunoaiele din centrul orașului. Povestind între timp lucruri despre istoria lui .Bravo Arad Free Tours!”

Autoritățile locale: A doua zi am fost sunați de la Primărie de domnul Adrian Barbeș. Ne-a mulțumit și ne-a întrebat cine ne-a spus să lăsăm sacii cu gunoi la Primărie, precizând că nu ne ceartă, dar au arătat urât. I-am explicat că cei de la Gospodărirea Comunală Arad pe care i-am sunat să-i întrebăm unde să ducem gunoiul, ne-au spus să-l lăsăm lângă coșurile de gunoi din centru că îi vor lua ei. E drept că nu au precizat când îi vor lua și se pare că au rămas acolo până a doua zi. Data viitoare vom insista mai mult pentru a găsi un loc unde să-i ducem, însă în același timp credem că mai urât au arătat gunoaiele în afara sacilor și că sacii arătau la fel de urât indiferent lângă care coș de gunoi din centru îi puneam. 🙂 Și mai credem că e greșit să ne ascundem după deget. Aradul e murdar, asta-i realitatea pe care o vedem toți cei care umblăm pe străzi. Sunt zone care nu au mai fost igienizate de foarte multă vreme. Credem că doar atunci când vom vedea cu toții cât e de murdar vom avea șanse să facem o schimbare. Iar apoi, când o să-l vedem curat și vom înțelege unde locuim, s-ar putea să ne schimbe viețile. În bine.

Despre acțiunea noastră puteți găsi referințe și în mass-medianațională și locală pe Radio România Actualități, Aradon, Special Arad, Nyugati Jelen, NewsAr, Ghidul Arădean dar și alte publicații.

 

 

admin

About

Proiectul Arad Free Tours își propune să promoveze Aradul împreună cu istoria și moștenirea culturală a orașului și dorește să ofere turistului în acest sens un număr variat de tururi gratuite și de calitate. Dorește să promoveze turismul local și să devină un punct de referință pe piața locală de servicii turistice ca o mișcare non profit inovatoare. Dorește să adune în jurul ei toate părțile interesate de turismul local, atât la nivel privat cât și la nivel public și să aducă o contribuție semnificativă la relansarea turismului de calitate în România.

Lasă un răspuns